A Tectumque az ismert céhek közül a legfiatalabb, időszámításuk szerint 5468-ban alapították, miután a Sacrarium céh tagjai fellázadtak és a Concilio-ra támadtak. A céh épülete megmaradt, azonban egyfajta tiltás került az azt védő mágikus barikádra: mágusok nem léphetnek be a céhbe.

Mesterének egy alapítói céh egyik tagját választották, az akkori elemmágus, Senes egykori csapattársát: Rhys Edwyn-t. Szeretett volna a Fraternitas mintájára erős kapcsolatot kiépíteni a tagok között, azonban a Concilio-nak más tervei voltak vele. Főként ébredés előtt álló fiatalokat rendeltek a céhbe, akiknek fizikai felkészítésre volt szükségük.

Nem sokkal alapításuk után két tagukra is felfigyelt a Concilio, ezért a fiatalokon túl olyan embereket is odaküldtek, akiknek a feladata ennek a párosnak a megfigyelése és segítése volt. Mesterként Rhys igyekezett olyan hellyé alakítani a céhet, ami menedéket nyújt az arra tévedőnek, ezért választotta a Tectumque nevet.

A jelentése menedék, a címert pedig ennek megfelelően tervezte meg. Egy régi legenda szerint az eltévedt kisgyerekek számára mindig egy lámpást hagytak az otthonuk ablakában vagy tornácán, hogy a fény hazavezesse őket. Ez ihlette a címeren látható kanyargós utat és a címer mögül belógó lámpást. A csillagképhez is hasonló legenda kapcsolódik, ami több nép mondakörében is fellelhető, mindegyiknek saját hiedelem világa szerint, de a lényege változatlan maradt.

A Delphinius csillagkép legendája szerint hazavezeti azokat, akik eltévedtek, ahogy a vízbe zuhant embereket is kimenti egy delfin. Rhys szándéka ezzel könnyedén érthető: menedéket biztosít mindazoknak, akik úgy érzik, eltévedtek az útjukon.