A Concilio megalapítása előtt a Vesták segítették az Alumnus munkáját az Erővel rendelkezők világának vezetésében. Vezetőjük Ariel, aki egyedüliként ismerte az Elsőt még a tanítása megkezdése előtt. Celio feljegyzései szerint szoros kapcsolatban álltak, azonban Ariel sohasem beszélt róla. Nem tagadta és nem is erősítette meg, bármilyen természetűnek is gondolták kapcsolatukat, erejéből kifolyolólag pedig senki sem merte kérdőre vonni.

Az emberi világ írott történelmével ellentétben a Vesták nem egyszerű tűzörzők és nem csak, hogy a származásuk nem számít, de nincs semmiféle időbeli korhatár sem feladatuk megkezdéséhez, sem annak megszűnéséhez.  A Vesták képesek a tűzben olvasni, hasonló módon, ahogy az Ariolos képes álmaiban a jövőbe látni, azonban a Vesták látomásai nem a jövőre, hanem a szándékra vonatkoznak. Képesek látni mások céljait a tűzön át, ami képes a jövőt befolyásolni.

Az elemmágusokkal ellentétben nem képesek sem uralni, sem irányítani a tüzet „csupán” olvasni benne. Képességeik megmutatkoznak a tizennyolcadik születésnapjuk előtt, azonban csak akkor teljesednek ki, miután felavatták őket. Ez a felavatás semmiben sem hasonlít az Erővel rendelkezők ébredési ceremóniájához, ugyanis a felavatás szó szerint a Vesta jelöltek életébe kerülhet.

A jelölt azzal bizonyíthatja, valóban a Vesták sorsára hivatott, hogy át kell sétálnia egy tűzförgetegen, amit Ariel hoz létre. Nem egyszerű tűzről van szó, ugyanis megalkotásához Ariel egy szent olajként hívott keveréket használ, ami nem csak erősebbé és forróbbá teszi a tüzet, hanem elolhatatlanná. Azokat, akik nem a Vesta sorsra hivatottak egyetlen pillanat alatt porlaszt el. Ha kiállták a próbát, Ariel ezzel az olajjal egy körvonalat rajzol a nyakukra, mintegy jelezve, hogy az életüket tették fel a Vesták sorsára.

Ez nem csak a szolgálatuk megkezdésének ideje, hanem egyfajta bilincs is, ugyanis ha elárulják a Vesták értékeit és céljait, akkor az olaj lángra kap és megöli őket. Céljaik senki számára nem ismertek, kivéve vezetőjüket, szolgálataikért cserébe pedig minden Vesta halhatatlanságot és örök fiatalságot kap.