A Concilio-t kilenc család és az Ariolos vezetője, Celio alapította, saját időszámításuk szerint az 5319. évben. Celio az utolsó az Alumnus-ok közül, azaz az Első utolsó élő tanítványa. Celio egy álmot látott, amiben az Első utasította, hogy az általa kijelölt kilenc család fejét hívja össze. A Concilio megalapítása előtt az Ariolos irányított, mivel ők birtokolták a jóslatokat, azonban ezen képességük hátráltatta abban, hogy a jelenre koncentrálhassanak. Ezért összefogtak a Vestákkal, azonban ez a társulás még mindig kevés volt ahhoz, hogy az Erővel rendelkezők világának tagjai biztonságban lehessenek más fajoktól.

Celio a találkozóra tanítványával, Shawn-nal érkezett, akinek az Elsőtől kapott elemmágusi képességét adta át, annak gyermekkorában. Az álomban az Első törvényeket is továbbított tanítványának. Előírásokat, kikötéseket és még sok mindent, amik a ma ismert világ alapjait jelentik. Meghatározta mely fajokat ismerhetnek el, melyek érdemlik ki a saját „világot” és melyek kerülnek tiltólistára.

Alapítókként mind a kilenc család örökös jogot kapott Concilio-i tagként, amitől csak egyetlen tagját foszthatják meg kivételes esetekben, azonban a vérvonalat sohasem. Amennyiben nem fogadják el a tagságukat, úgyis szavazati joggal bírnak, amivel megvétózhatják a Concilio vezetőjének, az elemmágusnak a döntéseit, amennyiben kilenc családból öt egyhangúan dönt.

Az Elsőtől kapott törvények értelmében az elemmágus válik a Concilio és ezzel az Erővel rendelkezők világának vezetőjévé. Erejét annak adja tovább, akit alkalmasnak lát a vezetésre, de minden esetbe az utód 18. születésnapja, azaz az ébredése előtt kell megtennie. Az ereje átadásakor az életéről is lemond, ezért addig kell kiképeznie utódját. Amennyiben az elemmágus az ereje átadása nélkül hal meg, úgy a Concilio vezetőjévé Celio, az utolsó Alumnus válik.

Az alapító családok (és megjelent képviselőik) listája:
  • Knight család – Daegan Knight
  • Lee család – Lee Thagon & Lee Yejoon
  • Wang család – Wang Dong-soo, Wang Hwasa & Wang Minsoo
  • Williams család – Garett Williams & Lake Williams
  • Green család – Nolan Green & Adryann Green
  • Bennet család – Richard Bennet
  • Bailey család – Revel Bailey & Storm Bailey
  • Blyth család – Wren Blyth
  • Silva család – Flavai Silva & Sinan Silva

Minden család esetében a család feje és örököse(i) volt(ak) jelen, nevüket az alapítókőbe vésték. Ezen családok fektették le a ma ismert világ alapköveit és mindannyian részt vettek a háborúban, amivel megszilárdították a Concilio hatalmát. Néhányan oda is vesztek a harc hevében, ezért nevükre és bátorságukra örökre emlékezni fog a világ.

Alapítói státuszukon és az említett kíváltságaikon túl egy különleges kegyben is részesítették őket. Celio végrehajtott rajtuk egy rituálét, aminek segítségével képessé váltak fogadni az Első útmutatásait, valamint meghosszabbodott az életük. A rituálé hatása pedig tovább öröklődött a vérvonal tagjai között, ezzel meghálálva őseik tetteit.